Als je te maken krijgt met hersenletsel, dan verandert je leven enorm. Of je nu kind of volwassene bent. Je kunt dingen niet meer. Of minder goed. Je bent sneller moe. Misschien zijn je emoties en gedrag anders dan voor het hersenletsel. Dit kan zorgen voor allerlei vragen. Kan ik het werk blijven doen dat ik deed? Kan ik zelfstandig wonen of een relatie krijgen? Ook familieleden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben allerlei vragen.
Geldt dit voor jou? Je kunt naar Pluryn voor behandeling bij NAH, voor zorg en ondersteuning. Na de periode van herstel direct na je hersenletsel. Je leert omgaan met niet-aangeboren hersenletsel. Ouders van kinderen met NAH kunnen naar Pluryn voor gezinsbehandeling.
Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden.
NAH-centrum in Nijmegen en Tiel
Pluryn heeft in Nijmegen en Tiel een NAH-centrum. Hier kun je als jongere, volwassene of oudere terecht. Je vindt er informatie, duidelijkheid, rust en ondersteuning. We helpen je zoeken naar antwoorden op je vragen. En naar nieuwe manieren om je leven te leiden. Wat wil en kan je nog als het beter gaat? Je kunt bij de twee locaties ook terecht voor NAH behandeling. Over het behandeltraject van Hersenz lees je hieronder meer.
Wil je uitleg over hersenletsel of meer weten over omgaan met NAH? Het NAH-centrum in Nijmegen organiseert open inloopochtenden. Dat zijn ochtenden waar iedereen welkom is. Mensen met NAH en hun familieleden kunnen gewoon binnenlopen, zonder afspraak. Je bent van harte welkom met al je vragen. De inloopochtenden zijn iedere laatste woensdag van de maand, tussen 10.00 en 12.00 uur.
Hersenz – behandelprogramma voor volwassenen en ouderen
Na een periode van herstel pak je je leven weer op. Maar soms merk je pas dan de gevolgen van je hersenletsel. Je moet nog veel verwerken en leren. Dat kan via het behandelprogramma Hersenz. Voor volwassenen en ouderen met niet-aangeboren hersenletsel. Je kunt dit programma volgen in Tiel en Nijmegen.
Mensen met hersenletsel hebben vaak problemen met bepaalde onderdelen. Die komen terug in de behandeling. Dit zijn die onderdelen:
- kennis verwerken
- emoties en gedrag
- vermoeidheid
- beweging
- communicatie
- leefomgeving: familie en vrienden
In het Hersenz-programma leer je hoe je omgaat met beperkingen. Je leert om veranderingen en verlies te verwerken. En je dagelijkse leven weer op te bouwen. De onderdelen kennis verwerking en beweging helpen je daarbij. De behandeling is in een groep en ook thuis. Ook je familie en vrienden doen mee.
Hersenz - behandelprogramma voor jongvolwassenen
Jongvolwassenen met hersenletsel hebben andere vragen dan oudere volwassenen. Daarom kun je het Hersenz-programma Op eigen benen volgen. Dat is een programma speciaal voor mensen van 18 tot 30 jaar. Het is bij het NAH-centrum in Nijmegen. Je gaat aan het werk met:
- een gezonde leefstijl
- vermoeidheid en overbelasting
- het organiseren van je huishouden
- het doen van je administratie
- het omgaan met vrienden en familie
We bekijken samen welke digitale hulpmiddelen jou kunnen helpen. Je leert ook anders omgaan met de gevolgen van je hersenletsel.
Bijeenkomsten over behandelprogramma Hersenz
Pluryn heeft regelmatig bijeenkomsten met informatie over Hersenz. Verwijzers en mensen met hersenletsel zijn hier altijd welkom. Tijdens zo’n bijeenkomst vertellen een behandelaar en iemand met NAH meer over Hersenz. Kijk voor de eerstvolgende bijeenkomst in de agenda. Of bel voor meer informatie naar 088 – 779 50 08
Gezinsbehandeling voor kinderen met NAH
Heeft jouw kind niet-aangeboren hersenletsel? Dat kan grote gevolgen hebben. Je kind kan moe of somber zijn of snel boos worden. Misschien vergeet je kind veel dingen en is leren moeilijk. Kinderen met NAH kunnen ook gedragsproblemen krijgen. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling kan jullie dan helpen. Met ‘Intensief’ bedoelen we dat er veel behandeling is. Jullie kunnen altijd bij de behandelaar terecht. ‘Ambulant’ betekent dat de behandeling bij jullie thuis is. Je kind kan dus gewoon thuis blijven wonen. Bij Pluryn noemen we deze gezinsbehandeling IAG-NAH. Als je in de regio Nijmegen woont, kun je IAG-NAH krijgen.
Wat houdt de gezinsbehandeling in? Een gezinsbegeleider legt jullie goed uit wat NAH is. Jullie leren omgaan met NAH en de gevolgen ervan in jullie leven. Als ouders leren jullie hoe je je kind kunt opvoeden. Verder kijkt de begeleider wat je kind nodig heeft en kan leren. En hoe het op school gaat. Is het nodig, dan zoekt de begeleider aangepast onderwijs.
Weten of IAG-NAH je verder kan helpen? Verstuur een mail
Podcast Leren praten over hersenletsel
Beluister hier de podcast Leren praten over hersenletsel Dit gaat over het programma Mijn Ervaringsverhaal NAH van Pluryn. Hierdoor leren mensen met niet-aangeboren hersenletsel hun verhaal te delen. In de podcast vertellen Theo Hubbers en Heleen de Roos over het programma. Zij hebben niet-aangeboren hersenletsel. Je hoort ook Patrick Giebels, die begeleider van het programma is.