Soms kun je niet langer thuis blijven wonen. Bijvoorbeeld omdat er thuis alleen maar ruzie is. Of omdat je niet veilig bent. Je kunt dan bij Pluryn in een gezinshuis wonen. Dat is een woning van medewerkers van Pluryn. Zij zijn de gezinshuisouders. Je leeft zo gewoon mogelijk. Je gaat naar school, sport of andere hobby’s. Je doet mee in het gezin. Ook krijg je behandeling als dat nodig is.
Wat is een gezinshuis?
Een gezinshuis is de woning van een medewerker van Pluryn. Je woont bij het gezin van die medewerker. Wij noemen dat een gezinshuisouder. Je krijgt de opvoeding en behandeling die je nodig hebt. De gezinshuisouder deed daarvoor een opleiding. Het is dus een professionele opvoeder. Het doel is dat jij je weer veilig voelt. En dat je weer in jezelf gelooft. In het gezinshuis woon je samen met maximaal 3 andere kinderen. Soms hebben de gezinshuisouders ook eigen kinderen die nog thuis wonen.
Voor wie is een gezinshuis?
Gezinshuizen zijn voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Normaal begaafd of met een licht verstandelijke beperking. Zij kunnen niet meer thuis wonen door veel problemen.
Wonen in een gezinshuis bij Pluryn
Pluryn heeft gezinshuizen in De Glind, dichtbij Barneveld. Daar staan gezinshuizen en woongroepen van Pluryn. Je werkt in het gezinshuis bijvoorbeeld aan deze doelen:
- minder problemen met je gedrag
- werken aan je toekomst: wonen, leren en werken
- contact met mensen die je helpen
- passende dagbesteding vinden
- invulling van je vrije tijd vinden
Ook helpen de gezinshuisouders je met het contact met je eigen ouders. En met broertjes of zusjes als je die hebt. Zij blijven belangrijk.