Plu Logo Rgb
twee jongeren kijken op een bankje naar een mobiele telefoon

Normaal begaafde kinderen en jongeren met complexe problemen

Heb je veel problemen thuis, op school en in je leven? En helpt hulp thuis of bij dagbehandeling niet? Dan kun je voor tijdelijke opvang en bescherming naar Pluryn. We hebben locaties voor open jeugdzorg en intensieve jeugdzorg (JeugdzorgPlus). We zijn er voor jou en je ouders. Samen werken we aan je gedragsproblemen. Zodat je straks sterker in het leven staat.

Lees hieronder meer over onze zorg voor jongeren met complexe problemen.

Wat is open jeugdzorg?

Als jongere met probleemgedrag krijg je altijd eerst hulp dichtbij huis. Je volgt bijvoorbeeld therapie bij een plek voor dagbehandeling. Of jullie krijgen gezinsbehandeling thuis. Helpt dit niet om de problemen op te lossen? Dan is het soms beter dat je tijdelijk ergens anders gaat wonen. Dat noemen we uithuisplaatsing. Je kunt dan bij een organisatie voor jeugdzorg wonen, zoals Pluryn. Een jeugdzorginstelling dus. Daar volg je een programma van behandeling, school en activiteiten. Open jeugdzorg betekent dat je zelf weg mag van de instelling. Bijvoorbeeld om naar school te gaan. Of voor sport en hobby's.

Voor wie is open jeugdzorg?

Open jeugdzorg is voor kinderen tot 18 jaar met meerdere problemen tegelijk. Bijvoorbeeld:

  • gedragsproblemen, zoals agressie, ruzie maken met volwassenen, veel liegen
  • gevoelens van onzekerheid, angst en depressie
  • psychiatrische problemen, zoals autisme (ASS), PDD-NOS, hechtingsstoornis en ADHD
  • gedragsstoornissen (ODD en CD)
  • leerproblemen
  • problemen thuis, zoals slecht contact met ouders, geweld of misbruik
  • problemen met omgaan met anderen

Doordat er meerdere problemen tegelijk zijn, heeft de jongere zorg van specialisten nodig. We noemen dit ook wel een intensieve zorgvraag. 

Waarmee kunnen we je helpen bij open jeugdzorg?

Kom je bij een locatie voor open jeugdzorg van Pluryn? Dan woon je tijdelijk met andere jongeren in een groep. Dat kan een behandelgroep zijn of een gezinshuis. We kijken wat het beste bij jou past. Je volgt in een veilige omgeving een eigen programma. Onderwijs, behandeling en therapie wisselen elkaar af. Zo leer je omgaan met jouw problemen en probleemgedrag. Natuurlijk hoort ontspanning er ook bij. Wil je bezig gaan met sport, spel of muziek? Jij bepaalt. De behandeling bij open jeugdzorg is zo kort mogelijk. We kijken goed wat jij nodig hebt. Na je tijd bij Pluryn ga je terug naar je ouders. Of naar een pleeggezin of andere zorginstelling. 

Waar zijn de locaties voor open jeugdzorg?

Je vindt de locaties voor open jeugdzorg van Pluryn in:

Wat is intensieve jeugdzorg?

Intensieve jeugdzorg heet ook wel JeugdzorgPlus of gesloten jeugdzorg. Gesloten betekent dat de jongere niet alleen naar buiten kan. En andere mensen kunnen niet naar binnen. Een rechter besluit of je naar intensieve jeugdzorg gaat. Bij een locatie voor intensieve jeugdzorg woon je in een behandelgroep. Onze groepen zijn sinds 1 juli 2023 kleiner dan daarvoor. Er wonen 4 jongeren in plaats van 6 of 8. Begeleiders kunnen jou daardoor beter helpen en meer aandacht geven. Ze zien het eerder als het niet goed met je gaat. 

Je hebt een eigen behandelplan. Hierin staat aan welke problemen je gaat werken en hoe. Ook ga je naar school en doe je mee aan activiteiten. In je behandelplan staan ook regels over wat je tijdelijk niet mag. Of juist wel moet doen. Deze regels heten vrijheidsbeperkende maatregelen. Daardoor heb je dus minder vrijheid in de instelling. Dat mag alleen als het echt nodig is om jou te helpen. We gebruiken deze vrijheidsbeperkende maatregelen zo min mogelijk.

Voor wie is intensieve jeugdzorg?

Intensieve jeugdzorg is voor jongeren tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen. Die zijn zo erg dat de jongere bescherming nodig heeft. Tegen zichzelf of tegen anderen. Problemen die veel voorkomen:

  • gedragsproblemen, zoals agressie, ruzie maken met volwassenen, veel liegen
  • psychiatrische problemen, zoals autisme (ASS), PDD-NOS, hechtingsstoornis en ADHD
  • gedragsstoornissen (ODD en CD)
  • zichzelf dood willen maken (suïcidaal zijn)
  • zichzelf beschadigen (automutilatie)
  • verslaving aan alcohol of drugs
  • problemen met loverboys: mensen die jongeren dwingen tot prostitutie (mensenhandel)

Een kinderrechter bepaalt of een jongere naar intensieve jeugdzorg moet. De jongere heeft dan een rechterlijke machtiging. 

Waarmee kunnen we je helpen bij intensieve jeugdzorg?

Ga je naar een locatie van Pluryn voor intensieve jeugdzorg? Dan kom je op een veilige plek. Daar kun je aan je problemen werken. Je hebt elke dag een programma, met school en therapie. Je leert hoe je je dag goed kunt indelen. Ook ontwikkel je sociale vaardigheden, dus hoe je met andere mensen omgaat. Dat heb je nodig in je verdere leven. De behandeling is zo kort mogelijk. Ontwikkel je je goed? Dan krijg je steeds meer vrijheid in de instelling. Als je voldoende hebt geleerd, ga je terug naar je ouders. Of een pleeggezin of andere zorginstelling. 

Waar zijn de locaties voor intensieve jeugdzorg?

Je vindt de locaties voor intensieve jeugdzorg van Pluryn in:
•    Eefde
•    Maarsbergen (Het Klaverhof)

Informatie
Heb je vragen of hulp nodig?

Neem contact op met ons Klantenbureau

Group_9131-:R4tjdttbpta:088 - 779 50 00Group_9125 Clippedklantenbureau@pluryn.nl
Contact

Industrieweg 50
6541 TW Nijmegen

Group_9131-:R65jdttbpta:088 - 779 20 00Plan je route