Plu Logo Rgb
cliënt en begeleider buiten aan picknicktafel bij Kemnade Werkenrode

Hoe los je een klacht op?

Heb je een probleem? Of ben je niet tevreden over de hulp van Pluryn? Laat dat aan ons weten. Met je klacht kunnen wij onze zorg en ondersteuning verbeteren. Die klacht kan over van alles gaan. Over slecht eten bijvoorbeeld of een oud gebouw. Maar ook over je begeleider. 

Het beste is om eerst te praten met de betrokken personen. Er is een vertrouwenspersoon die je bij dit gesprek kan helpen. Lost het gesprek de klacht niet op? Of wil je zo’n gesprek niet? Dan kun je contact opnemen met de klachtenfunctionaris of de klachtencommissie. De behandeling van een klacht is gratis. 

Er werd echt naar me geluisterd. We hebben samen een oplossing gezocht.

Jan ging naar de vertrouwenspersoon
Informatie
Heb je vragen of hulp nodig?

Stuur een mailtje naar:

Group_9125 Clippedklachten@pluryn.nl
Klachtenformulier

De officiële regeling kun je krijgen via klachten@pluryn.nl

Er is veel mogelijk

De vertrouwenspersoon kan jou ondersteunen. Samen zoeken jullie een oplossing voor jouw klacht. Vaak helpt dat al. Lukt het zo niet? Dan kan de vertrouwenspersoon je helpen bij het indienen van een klacht. Er zijn verschillende vertrouwenspersonen: 

  • Volwassen cliënten praten met de interne vertrouwenspersoon van Pluryn. 

  • Er is ook een vertrouwenspersoon voor onvrijwillige zorg. Die werkt niet bij Pluryn. 

  • Ben je jonger dan 18 jaar? Dan helpt de vertrouwenspersoon Jeugd jou of je ouders of verzorgers. Die persoon werkt niet bij Pluryn. 

Lees meer over de vertrouwenspersonen. Daar vind je ook de telefoonnummers en mailadressen. 

Praten met de betrokken persoon over je klacht kan lastig zijn. Vind jij dat moeilijk? Dan kun je een gesprek hebben met een klachtenfunctionaris. Die is onpartijdig, dus staat aan niemands kant. De klachtenfunctionaris bemiddelt tussen jou en de betrokken medewerker. Je klacht is vertrouwelijk. Samen bekijk je hoe jullie de klacht kunnen oplossen. Is dat geen succes of wil je dat niet? Dan kun je naar de klachtencommissie gaan. Op jouw groep weten ze wie de klachtenfunctionaris is. Je kunt de klachtenfunctionaris ook bereiken via klachten@pluryn.nl 

Als je een klacht indient, dan gaat de klachtencommissie aan het werk. Zij behandelen je klacht zeer vertrouwelijk en houden de klacht geheim. De voorzitter van de klachtencommissie is onafhankelijk. Dat betekent dat de voorzitter niet bij Pluryn is betrokken. Hoe het gaat? 

  • De leden van de commissie praten met jou en medewerkers van Pluryn.  

  • De commissie komt met een uitspraak of advies aan Pluryn.  

  • Jij hoort dan wat Pluryn met de uitspraak of het advies doet.  

  • Alle betrokkenen bij de klacht krijgen daarover bericht.  

Je kunt de klachtencommissie benaderen via klachten@pluryn.nl 

Heb je een klacht over onvrijwillige zorg? Dan gaat je klacht naar een externe commissie. Dat is de KlachtenCommissie Onvrijwillige Zorg. Zij behandelen klachten over onderwerpen in de Wet zorg en dwang. Zoals een beslissing over onvrijwillige zorg of verlof. Je kunt je klacht indienen via klachten@pluryn.nl. De klachtenfunctionaris neemt dan contact met je op. En vertelt hoe het verder gaat met je klacht.  

Meer informatie over de KlachtenCommissie Onvrijwillige Zorg vind je op www.kcoz.nl 

Wil je een klacht indienen? Schrijf dan eerst op waarover je wilt klagen. Daarvoor vul je het klachtenformulier in. Download dit formulier onderaan deze pagina. Of pak een formulier dat op je locatie ligt. Na het invullen kun je het klachtenformulier: 

  • In de speciale brievenbus doen voor de klachtenfunctionaris. Deze vind je op de meeste terreinen van Pluryn. 

  • In een envelop stoppen. En zonder postzegel in een gewone brievenbus van Post.nl doen. Het adres is: 

Klachtenfunctionaris 
Antwoordnummer 98203      
6500 VA Nijmegen 

De klachtenfunctionaris bevestigt dat jouw klacht ontvangen is. Je hoort wat de volgende stappen zijn.